facebook.png

Εκδηλώσεις

Διαλέξεις:

 • pelapais.jpgΙανουάριος 2010: Πρώτη Ετήσια Διάλεξη από τη Δρα Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας,  Πανεπιστήμιο Κύπρου. Θέμα: ‘’Αναζητώντας τη Χρυσή τομή ανάμεσα στη σύγχρονη ανάπτυξη και τη διατήρηση των τεκμηρίων της ιστορίας. Εμπειρίες και ελπίδες από το πιλοτικό πρόγραμμα Παλαίπαφου (2007-2010).’’
 • Φεβρουάριος 2011: Η δεύτερη διάλεξη δόθηκε από την αρχιτέκτονα Βέρα Παρλαλίδου, Αρχιτέκτονα, εισηγήτρια και συντονίστρια   της έρευνας με θέμα: «Λίστα και προκαταρτική εκτίμηση των θρησκευτικών χώρων λατρείας της Κύπρου που ανεγέρθηκαν πριν το 1974. 
 • Μάρτιος 2011: Τρίτη Ετήσια διάλεξη  από τον Αρχαιομέτρη / συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Λευτέρη Χαραλάμπους.
 • Οκτώβριος 2012: Παρουσίαση έργου "Καινοτόμες  Μέθοδοι Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης στοιχείων Βιοκλιματικού Σχεδιασμού παραδοσιακών οικοδομών του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας" (Χαιρετισμός Δημάρχου, Ομιλία Δημοτικού Μηχανικού)

Άλλες εκδηλώσεις:

 • Φεβρουάριος 2011: Κατάλογος και προκαταρκτική αξιολόγηση των θρησκευτικών κτιρίων Κύπρος που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1974 - (Annual Lecture of ICOMOS - Cyprus Section)
 • Νοέμβρης 2010: CIVVIH - Τα σχέδια διαχείρισης για τις μεσογειακές Ιστορικές Πόλεις και Βιώσιμης Ανάπτυξης
 • Απρίλιος 2010: Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών 2010, συμμετοχή στην έκδοση σφραγίδας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Ταχυδρομείων.
 • Απρίλιος 2009: Στα πλαίσια της Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών 2009, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον ΠΟΑΚ, διοργάνωση  ξεναγήσεων σε χώρους προβιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως μύλους και ληνούς (Αγ. Βαρβάρα, Γαλάτα, Κακοπετριά, Σπήλια, Λόφου, Παλαιχώρι). Έκδοση αφίσας με το σχετικό θέμα ‘’Κληρονομιά και Επιστήμη/Τεχνολογία’.
 • Απρίλιος 2007: Στα πλαίσια της Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών 2007, έκδοση αφίσας με θέμα το Πολιτιστικό Τοπίο. Η αφίσα είχε διανεμηθεί με σχετική ανακοίνωση σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοπωλεία και άλλους δημόσιους χώρους. 

Συνέδρια:

 • Απρίλιος 2018: Διετής Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης (BRAU)
 • Δεκέμβριος 2015: BIOCULTURAL 2015 είναι ένα διεθνές συνέδριο σχετικά με ζητήματα της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά.
 • Νοέμβριος 2010: Φιλοξενία της ετήσια συνέλευση της Υποεπιτροπής Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών και διοργάνωση  Διεθνούς Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Σχέδια διαχείρισης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου και Βιωσιμότητα».  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2010, στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Στο συνέδριο συμμετείχαν με παρουσιάσεις ειδικοί επιστήμονες από δέκα χώρες. Η συνέλευση και το συνέδριο διεξήχθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών κύριου Νεοκλή Συλικιώτη.  Το αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν η ανάγκη να συνδυαστεί στις ιστορικές πόλεις της Μεσογείου η σύγχρονη ανάπτυξη με τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς, μέσα από  βιώσιμα σχέδια συνολικής διαχείρισης. Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ΚΟΤ, ΣΠΜΑΚ, ΠΕΛΕΤΙΚΟ, Α.Μ. Ανδρονίκου, Κ. Ρουσιάς Λτδ., Kourris Constructions Ltd, HOUSEMASTERS Ltd. Στο Συνέδριο συμμετείχαν γύρω στα εβδομήντα άτομα, ανάμεσα στους οποίους και Τουρκοκύπριοι συνάδελφοι. Στο ψήφισμα της συνάντησης εκφράζεται η υποστήριξη της Επιτροπής για τις δικοινοτικές προσπάθειες για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, αλλά και άλλων έργων προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. 
 • Απρίλιος 2007:  Διοργάνωση ημερίδας με θέμα « Η Διεπιστημονικότητα στην Αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς». Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν έργα αποκατάστασης στα οποία να έχουν συμμετάσχει πλήρεις ομάδες επιστημόνων και μέσα από την παρουσίαση αυτή να φανεί η εμπλοκή και ο ρόλος της κάθε ειδικότητας.  
 • Ιουνίου 2007: Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Κονιάματα Συντήρησης-Αποκατάστασης Μνημείων και Παραδοσιακών Οικοδομών» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως – Τομέας Διατήρησης, τον ΣΠΜΑΚ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον ΠΟΑΚ. Στόχος της ημερίδας ήταν η επιστημονική επεξήγηση των υδραυλικών ασβεστοκονιαμάτων και η ενημέρωση της επαγγελματικής κοινότητας για τις επιλογές που διατίθενται στην κυπριακή αγορά όπως επίσης και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου ΑΚΙΠΕ/0204/01 από τους ερευνητές.
 • Σεπτέμβριος 2006: Διοργάνωση  παρουσίασης του βραβευμένου με βραβείο Europa Nostra  έργου «Συντήρηση-Αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού Ομεριέ» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου  Στην επί-τόπου παρουσίαση και συζήτηση υπήρξε μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό γύρω από τεχνικά θέματα συντήρησης μνημείων, επανάχρησης τους και επανένταξης τους στη ζωή της  σύγχρονής πόλης.
 • Φεβρουάριος 2006: φιλοξενία συνεδρίασης της Διεθνούς Επιτροπής για την Ανάλυση, Συντήρηση και Αποκατάσταση Οικοδομών Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ISCARSAH) του διεθνούς ICOMOS και διοργάνωση ημερίδας, με σκοπό την παρουσίαση των Συστάσεων της Επιτροπής, αλλά και την παρουσίαση έργων αποκατάστασης από μέλη της Επιτροπής. Συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης ήταν το ICOMOS Τμήμα Κύπρου, το ΕΤΕΚ, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως – Τομέας Διατήρησης. Οικονομική στήριξη έδωσαν επίσης το  Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ο ΚΟΤ, οι Δασικές Βιομηχανίες, ο Δήμος Λευκωσίας και άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του αείμνηστου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, πρώτου προέδρου του Kυπριακού ICOMOS,  ο οποίος υπήρξε πάντα ενθουσιώδης και υποστηρικτικός στις προσπάθειες του κυπριακού ICOMOS για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και χώρων.
Φεβρουάριος 2011: Κατάλογος και προκαταρκτική αξιολόγηση των θρησκευτικών κτιρίων Κύπρος που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1974